DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

A cégek válasza a munkaerőhiányra

Számos szektort sújt a tartós munkaerőhiány, ami egyre több cég számára nehezíti meg a fejlődést, az üzleti tevékenység bővülését. És akkor még nem is beszéltünk a munkaerőhiány miatt elszálló munkabérekről, amely főként a fizikai munkaerő esetén szembetűnő. Ez a két dolog pedig nagy hatással van a cégek nyereségességére.

A cégek ezért ötletes módszerekkel próbálják megoldani a munkaerő pótlását. Ma már például egyáltalán nem ritka a munka szállással egy állásajánlatban, hiszen a cégnek még úgy is megéri felvennie valakit, hogy a lakhatási költségeinek egy részét átvállalja. Így pedig az ország bármely pontjáról érkezhetnek jelentkezők, mert akkor is megérheti elvállalni a munkát, ha az állásra pályázó az ország másik végében lakik. Ez főleg a fizikai munkaerő toborzása során válik egyre gyakoribbá, hiszen belőlük van csak igazán hiány a hazai munkaerőpiacon.

Gyakori még a céges buszjárat biztosítása is, amivel például az agglomerációban működő cégek igyekeznek magukhoz csábítani a városban lakókat, hiszen az utazási költségeiket átvállalja a cég és még kényelmes is, hogy munka után nem nekünk kell hazavezetni.