DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Az urbanisztika 21. századi kihívásai

Az urbanisztika, melynek eredete a latin urbs vagyis város szóra vezethető vissza, olyan szakmai tevékenységet jelöl, amelynek során a városok, települések fejlesztésének előkészítése, tervezése és megvalósítása folyik. A történelem során rendre változtak a célok és igények, amelyek mentén a városfejlesztések haladtak. A 21. század legnagyobb kihívása pedig kétségkívül a fenntarthatóság lett. 

Dr. Bajnai László, a szakma hazai kiválósága évtizedek óta kutatja a településfejlesztés leghatékonyabb eszközeit. A Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatójaként, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársaként értékes szakmai munkát végez mind elméleti, mind gyakorlati oldalon. 2016-ban megjelent A fenntartható urbanizáció kihívásai című műhelytanulmányban részletesen is kifejti a jelen és jövő kihívásainak lehetséges válaszait.

A környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok mentén összefűződő kihívások komplex megoldásokat követelnek. A célul kitűzött városi szövet tervszerű átalakítása csak is a hatékony településrendezési eszközök és településfejlesztési stratégiák segítségével valósíthatók meg. Többek között ezekhez is ad gyakorlati útmutatást a tanulmány.