DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Egyiptom legújabb kincsei

Az egyiptomi piramisokról, fáraókról és múmiákról mindannyian tanultunk iskolás korunkban, de csak keveseknek adatik meg, hogy ellátogassanak a helyszínre és megcsodálhassák az ókori kultúra nyomait. 

A régészeti kutatások napjainkban is igen aktívak, mivel az országnak oly fontos turizmus számára az új leletek még inkább vonzónak számítanak. Idén év elején is éppen bejelentették, hogy 4300 éves múmiákat találtak Egyiptomban, Szakkarában. Az ókori egyiptomi főváros, Memphisz temetkezési helye, a Nekropolisz újonnan feltárt sírjai i.e. 2500 és 2100 körüli időszakból származnak, és sértetlenül maradtak fenn a mészkő szarkofágokban. Az egyik múmia páratlan lelet, mert egészben fennmaradt teste teljesen arannyal borított, tehát vagyonos emberről van szó. A többi múmia a feliratok szerint két papé, illetve egy bíróé és írnoké, valamint egy királyi tisztviselőé. 

Emellett találtak még szobrokat, falfestményeket, amuletteket, szerszámokat és edényeket is, melyek fontos részleteket árulnak el az 5. és 6. dinasztia időszakáról.