DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Érdekel az Antarktisz titkos világa?

A jég és hó birodalma, Földünk hatodik, leghidegebb kontinense a mai napig számos megfejtésre váró titkot rejt a kutatók számára. Nem is csoda, lévén ez Földünk legnehezebben megközelíthető és legbarátságtalanabb éghajlatú jégbirodalma, amit csak kockázatos expedíciók alkalmával lehet feltérképezni.

A közelmúltban például felfedeztek egy soha nem látott ökoszisztémát egy föld alatti folyóban, mélyen a jeges felszín alatt. A föld alatti élőhely a Larsen-selfjég alatt húzódik, amely a földrész keleti partjához kapcsolódó úszó jégsziget. A tudósok figyelmét a műholdfelvételeken észlelt szokatlan barázda keltette fel, amely a szárazföld közelében volt látható és első ránézésre egy felszín alatti folyónak tűnt. Az üregbe sikerült lefúrni, és a furaton át leereszteni egy kamerát, amely a tudósok legnagyobb meglepetésére apró rákfélék és kétlábúak sokaságát örökítette meg.

A titkos világ az Antarktiszon igencsak meglepte a kutatókat, akiknek úgy látszik minden napra tartogat valami érdekes meglepetést a hó és jég birodalma.