DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Érdekességek a Föld forgásáról

Sokszor a gyerekek tesznek fel nagyon érdekes kérdéseket a tudósoknak, így például azt is, hogy mi történne ha nem forogna tovább a Föld? Erről olvashatunk az Indexen egy elég baljós magyarázatot, de annak a valószínűsége igen kicsi, hogy ez valóban megtörténjen.

Az űrben nincs súrlódás, ami lassítaná a Föld mozgását, így már több mint 4,5 milliárd éve forog a tengelye körül. Ez a mozgás azonban nem állandó sebességű, tudósok rájöttek, hogy a Föld magja eltérő sebességgel, oszcillálva forog, ami a Föld forgási sebességét is befolyásolja időről időre.

Mindenesetre ha valamiért hirtelen megállna a bolygónk, nem repülnének a levegőbe a tárgyak és lebegnének, hanem minden kelet felé, a forgás irányába mozdulna a tehetetlenség miatt. Különösen az Egyenlítő mentén lenne ez hatalmas erőhatás, míg a pólusok felé haladva csökkenne. Tehát a hegyek, vizek, tárgyak és emberek hirtelen elmozdulnának, áradásokat és földcsuszamlásokat tapasztalnánk. A szelek is megváltoznának, hatalmas szélörvényeket generálva a felszínen. A napok és évszakok helyett pedig egyetlen hosszú nap lenne fél évig, majd 6 hónapig éjszaka.