DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Ezt mindenképpen tudd a határozott idejű munkaszerződés megkötése előtt!

Határozott idejű munkaszerződést általában olyankor kötnek egy munkavállalóval, ha konkrét projekt munkára szerződtetnek valakit, vagy egy középtávú helyettesítést akarnak megoldani pl. szülési szabadságon lévő anya esetében. Ilyenkor az az elvárt, hogy mindkét fél részéről teljesülni fog a kívánt cél és időtartam, valamint az ellentételezés.

Ha azonban valami különös ok miatt mégis ellehetetlenül a teljesítés, előfordulhat a határozott idejű munkaszerződés felmondása is. Ilyen általában közös megegyezéssel történhet, és ok lehet a határidő megváltozása, előre hozása. Így idő előtt fog megszűnni a szerződés, ehhez módosítani kell a határidőt. Egyetértés szükséges ilyenkor a felmondási időről, az átadás feltételeiről is.

Ilyen típusú foglalkoztatás esetén is beszélhetünk azonnal hatályú felmondásról, ha a dolgozó valamilyen lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, esetleg olyan magatartást tanúsít, ami elfogadhatatlan. Ilyenkor mindig írásban indokolni is kell a felmondást.