DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Glikémiás index tévhitek dőltek meg

Jó pár éve meglehetősen sokat lehet arról olvasni és hallani, hogy a cukor rossz, káros, és úgy összességében az ellenségünk, ami megmérgezi és gyakorlatilag tönkreteszi az életünket.

Azonban most egy új kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyfelesleg kialakulásának esélye nem nagyobb magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásakor, mint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek esetében. Vagyis glikémiás index tévhitek dőltek meg.

Az Arizonai Egyetem munkatársai 43 csoportos kutatás adatait egyesítették és elemezték, így közel kétmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) és táplálkozási szokásait hasonlították össze. Mint kiderült, a finomított cukrokat gyakrabban fogyasztók, illetve a tudatosan a lassú felszívódású szénhidrátok felé orientálódó csoportok testtömegindexe között nem mutatkozott jelentős különbség. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy talán bűntudat nélkül ehetünk meg egy nagyobb szelet süteményt