DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Hogyan válaszd ki a legjobb önéletrajz formátumot?

Sokan talán nem gondolnák, hogy az önéletrajzok írása is lehet egyfajta művészet, de valójában az. Az önéletrajz a személyes és szakmai életünk összefoglalása, és rendkívül fontos szerepet játszik az álláskeresés során. Azonban nem mindegy, milyen típusú önéletrajz formátumot választunk, hiszen az hatással lehet az első benyomásra és az esélyeinkre az állásinterjú megszerzésében. 

A kronológikus önéletrajz az egyik leggyakrabban használt formátum. Ebben az esetben az önéletrajzunk időrendi sorrendben mutatja be a munkahelyeinket, tanulmányainkat és tapasztalatainkat. Ez a formátum különösen hasznos, ha stabil karrierutat és egyértelmű munkaerőpiaci tapasztalatot tudunk felmutatni. 

A funkcionális önéletrajz fókuszában a készségeink és kompetenciáink állnak. Ebben a formátumban kiemeljük a fontosabb szakmai képességeinket, függetlenül attól, hogy milyen munkahelyeken és időrendben szereztük meg ezeket. Ez a típusú önéletrajz különösen hasznos lehet, ha karrierünk során különböző területeken szereztünk tapasztalatot, és ezeket a készségeket szeretnénk kiemelni.

A kombinált önéletrajz egy ötvözete a kronológikus és funkcionális típusú önéletrajzoknak. Ebben a formátumban a munkahelyi tapasztalatokat időrendi sorrendben tüntetjük fel, de kiemeljük a releváns készségeinket és eredményeinket is.