DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Mi segíthet a hasmenéses megbetegedéseken?

Most, hogy közeledik a nyár, még inkább megvan az okunk arra, hogy elővigyázatosak legyünk, ugyanis Ilyenkor sajnos gyakran előfordulnak felnőttek és gyerekek körében is a hasmenéssel és hányással járó akut megbetegedések.

Tejet és tojást tartalmazó ételek gyorsan ”megromlanak” a nagy melegben. A nagy kedvenc, a fagylalt is veszélyforrás lehet, ha nem megfelelő körülmények (higiéniai előírásoknak megfelelően) között készítik el és tárolják. Ugyanez vonatkozik a ”habos” süteményekre is, ebben az esetben salmonella fertőzés is előfordulhat.

Felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni a hasmenés ellen? Segíthet a sós-cukros fekete tea, vagy éppen a kamilla tea. Nyálkahártya összehúzó hatású a magas cseranyag tartalma miatt. Védőréteget képez a gyomor- és bélnyálkahártya felületén, enyhíti a gyulladást, antibakteriális és megköti a méreganyagokat. A borsmenta illóolajat, flavonoidokat és rozmaringsav-származékokat tartalmaz. A mentol a bélrendszer simaizmait a kalciumion-beáramlás csökkentésével relaxálja, továbbá az idegsejtek ingerlékenységének csökkentésével megelőzi a görcsök kialakulását.