DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Mi történik, ha elmozdul a Naprendszer bolygóinak pályája?

Valószínűleg nem sűrűn gondolkozunk a címben feltett kérdésen, pedig sokkal nagyobb probléma lehet ebből, mint amire elsőre gondolnánk.

Tudósok arra figyelmeztettek, hogy ha az elhaladó csillag csak 0,1 százalékkal elmozdítja a Neptunusz pályáját, az a Naprendszerünk többi bolygójának összeütközését okozhatja. Ezért lehetséges az, hogy összeomolhat a Naprendszer egy elhaladó csillag miatt. Ha a Merkúr és a Jupiter perihéliuma – az a pont, amikor a bolygók a legközelebb érnek a Naphoz – fedi egymást, két lehetőség is bekövetkezhet. A Merkúr kitörhet pályájáról, és vagy kilőhet a Naprendszerből, vagy ütközési pályára kerülhet a Vénusszal, a Nappal vagy a Földdel. Úgy tűnik tehát, hogy egészen kicsi mértékű elmozdulás is vezethet egészen nagy problémákhoz, bár azért azt is tudni kell, hogy ezek a változások több millió év alatt következnek be.

A kutatók mintegy 3000 alkalommal szimulálták a helyzetet és közel kétezer közül 26 végződött azzal, hogy a bolygók egymásnak csapódtak, vagy az Uránusz, a Neptunusz vagy a Merkúr teljesen kilökődött a Naprendszerből.