DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Mi van az OKJ helyett?

2022 december 31-én végleg búcsúzik az Országos Képzési Jegyzék alapján szervezett rendszer. A helyébe lépett új szisztéma lényege, hogy alapszakmát már csak a szakképzési centrumokban lehet szerezni. A szakképzési centrumok listája megtalálható az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. weboldalán: https://ikk.hu/szakkepzesi-centrumok. Ilyen alapszakmákból jelenleg 175-öt sorol fel a hivatalos jegyzék.

A szakképzési intézményekben elvégzett alapszakmákhoz az állam garantált szakképesítést biztosít, míg a piaci alapon működő, képzéssel foglalkozó központok tanúsítványt állíthatnak ki, amellyel a tanulók akkreditált vizsgaközpontokban szerezhetik meg az államilag elismert bizonyítványukat.

Az üzleti alapon működő felnőttképzőknél pedig – a korábbi OKJ képzés helyett – 73 részszakma és az úgynevezett programkövetelmények alapján folytatott félezernél is több szakképesítés közül válogathatnak az érdeklődők. Ezen képzések itt böngészhetők: https://szakkepesites.hu/kepzesek/abc_index?csak-szakkepesites