DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Miért jelenik meg minden babán a koszmó és mit tehetünk ellene?

Biológia órán jól megtanulhattuk, hogy a bőr az elsődleges védelmi vonalunk. Ez a szerv határol el minket a külvilágtól és véd meg a környezeti behatásoktól. Teljesen érthető, hogy amikor egy kisbaba megszületik, adaptálódnia kell az anyaméhtől eltérő körülményekhez, ám mivel ez nem mindig megy zökkenőmentesen, szinte nincs is kisbaba, akinek ne lennének valamilyen bőrpanaszai.

A leggyakoribb baba bőrbetegségek a nagyjából 2-3 hónapos korban kialakuló koszmó, és a sokszor hosszabban is elhúzódó ekcéma. A koszmó egy zsíros hatású, sárga lerakódás a babák fejbőrén és a szemöldök vonalában. Ezt az elszarusodott hámréteget kezelhetjük kifejezetten koszmó elleni samponokkal vagy otthon is könnyen elkészíthető gyógynövényes pakolásokkal. 

Az olajos pakoláshoz vízgőzös lábos felett főzzünk össze olívaolajat, csalánlevéllel, kamilla és molyhos ökörfarkkóró virággal. A kihűtött és leszűrt olajat kenjük a pici fejére és sapkával együtt hagyjuk rajta egész éjszaka. Ez a módszer különösen gyengéd, emellett tisztítja és ápolja a kicsik fejbőrét.