DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Milyen lehetőségei vannak egy cégnek, ha meg akarja tartani a dolgozóit?

A magas fluktuáció sok szempontból hátrányos egy vállalat számára. A munkaerő folyamatos toborzása és a betanítás folyamata időigényes és sokba is kerül, hiszen egy új munkatársnak be kell illeszkednie a csapatba, meg kell tanulnia a céges folyamatokat, megtanulnia saját feladatait.

A betanulás időszaka alatt pedig a legtöbb esetben közel sem termel annyi profitot egy munkavállaló, mint tapasztaltabb, rutinosabb kollégái, és akkor még nem is került szóba a HR-es kollégák folyamatos munkája, hogy megfelelő szaktudású embereket toborozzanak a megüresedett pozíciókra.

A munkaerő megtartás eszközei szerencsére ma már nagyon sokfélék, hiszen számos kutatás világít rá arra, hogy már nem kizárólag a fizetés számít, hanem számos más tényező is. Ha egy cég komolyan veszi a lojalitás növelését, akkor széles az eszköztár, amivel ezt elérheti. Kutatások szerint a pozitív, támogató munkahelyi légkör, a motiváló vezetők, akikre bármikor számíthat a munkavállaló vagy éppen a hatékony és jó hangulatú csapatmunka megléte is fontos szempont a dolgozók számára. A béren kívüli juttatások, a tanulási, fejlődési lehetőség is sokat számít.