DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Munkaerőigény lefedése a nyári szezonban

A nyár közeledtével több szektorban is égető gondot jelent a munkaerőhiány. Ilyenkor a turizmus, a mezőgazdaság és az építőipar is csúcsidőszakot él át, azonban ebben az évben is hiányoznak nagy számban a szükséges fizikai dolgozók pl. az orosz-ukrán háború hatására. Hogy az érintett vállalkozások ne menjenek tönkre és el tudják látni feladataikat, több lehetőség is fennáll:

  1. Diákmunkások alkalmazása egy megoldás lehet a betanított munkáknál, mivel erre a nyári szünet alatt lehetőség van már 15 éves kortól. Szükséges velük is az írásbeli megállapodás és a bejelentés, illetve legegyszerűbben diákmunka szövetségek által lehet közvetített munkaerőhöz jutni.
  2. Külföldi munkaerő toborzása szakképzést igénylő munkákra lehetséges a vonatkozó szabályok betartásával. Ezek részletes ismerete szükséges, mivel az ő adózásuk és bejelentési kötelezettségük eltérő a magyar munkavállalóktól. Legjobb, ha erre szakosodott közvetítő, vagy akár kölcsönző cégekkel dolgozunk együtt, mert így megkímélheti magát a toborzás és adminisztráció terhétől.