A dió finom, különösen, ha például diós bejgliről, diós tésztáról, aranygaluskáról, vagy akár diópálinkáról van szó.
Azonban nem csupán a gasztronómia hagyatkozik sok szempontból a dióra, hanem bizony a gyógyítás során is a segítségünkre lehet, a dió hatása a vérnyomásra is igen kedvező. Levelét belsőleg teaként gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgesség kezelésére, étvágyjavítóként és vértisztításra alkalmazzák. A diótinktúrával elfertőződött csípéseket, keléseket, pattanásokat, zsírcsomókat, nedvedző ekcémát, fekélyt, szájüregi gyulladásokat (ecseteléssel,öblögetéssel),torokgyulladást (gargarizáló oldatként) és apró sebeket kezelünk diótinktúrával sikeresen.
A dió levelét gyűjteni abban az időszakban kell, amikor a zöld termések már megjelennek. Csak szép zöld, ép levelek használhatóak, a levélgerincről lefejtve. Levele csersavat, galluszsavat, ellagsavat, inozitot, illóolajat, juglon keserűanyagot, juglandin alkaloidot, C-vitamint és színanyagot tartalmaz.