DailyDorothy

Napi hírek, mindenkinek

Titkokat rejtő kőépítmények a sivatagban

A Földön élt több ezeréves civilizációkról még mindig nagyon keveset tudunk. Az ősi, természeti népek eszköztára és építészete kezdetleges volt, így zömében megsemmisült az idők során. Több helyen, ahol ma sivatag van, valaha virágzó társadalmak lehettek. Ezt igazolják a nemrégiben felfedezett titokzatos minták a sivatagban az Arab-félszigeten.

A V alakú, papírsárkányra emlékeztető alakzatokat legelőször a brit légierő pilótái vették észre az 1920-as években. A magasból kirajzolódott kőépítmények hatalmas területeken, a mai Szaúd-Arábiától Kazahsztánig elszórtan láthatóak. 

A tudósok szerint a sivatagi papírsárkányok eredetileg vadászcsapdák lehettek. A valaha erre élő gazellák, vadlovak és kecskefélék fő táplálékforrást biztosítottak a vadászó embereknek, akik ezen kőszerkezetek közé terelve ejtették el őket. Mivel számos, messze eső helyen is felfedezték őket, ez árulkodik arról, hogy a stratégia elterjedt és sikeres volt. A még több információhoz és következtetésekhez azonban újabb ásatásokra van szükség a térségben.